Een complete overzicht van SD versus 3G/4G-camerasystemen voor uw wagenpark

Het juiste camerasysteem voor uw wagenpark vinden kan veel lijken op het kopen van de juiste auto: er zijn veel modellen, varianten en kwaliteiten om uit te kiezen. Maar tenzij u weet wat u in een systeem nodig hebt, weet u niet waar u op moet letten en wat u moet vermijden.

Door de enorme toename van camerasystemen in voertuigen, vonden we het noodzakelijk om terug naar de basis te gaan en te moeten kijken naar het belangrijkste verschil tussen SD en 3G/4G.

Waarom kijkt u naar camera’s?

Voordat u begint met het afwegen van uw opties, moet u bepalen waarom u in de eerste plaats op zoek bent naar een camerasysteem. Is uw bedrijf op zoek naar camera’s als bewijs tegen verzekeringsclaims, om te helpen met de opleiding van chauffeurs, om kosten te verlagen, of misschien is naleving van bedrijfsvoorschriften het belangrijkst?

Zowel SD- als 3G/4G-camerasystemen kunnen helpen met al het bovenstaande. Er zijn echter grote verschillen in gebruiksgemak, kosten en betrouwbaarheid tussen de twee oplossingen.

Toegang tot beeldmateriaal

Het belangrijkste onderscheid tussen de twee soorten voertuigcamerasystemen is dat u bij camera’s met een SD-kaart de SD-kaart fysiek uit de camera moet halen. Hierna moet u deze vervolgens aansluiten op een computer om daarna pas te kunnen downloaden voor verdere bestudering.

Als uw wagenpark bestaat uit een klein aantal voertuigen, die elke avond terugkeren naar de basis, dan is het controleren van de SD-kaarten gemakkelijk. Indien uw voertuigen dagen of  zelf weken achtereen buiten zijn, zonder terug te keren naar de thuisbasis, dan is het niet zo eenvoudig.  Het kan dan betekenen dat de beelden worden overschreven vanwege de beperkte opslagcapaciteit van een SD-kaart.

Voertuigcamera’s met een ingebouwde 3G/4G-simkaart sturen u onmiddellijk een waarschuwing via sms/e-mail om u op de hoogte te stellen van gedetecteerde incidenten. De ingebouwde 3G/4G-simkaart maakt ook externe toegang tot de camera mogelijk, zodat beelden op afstand kunnen worden gedownload en direct kunnen worden opgeslagen.

Naast het feit dat u ervoor zorgt dat beeldmateriaal nooit verloren gaat, betekent dit ook dat u uw verzekeraars kunt voorzien van FNOL (First Notification of Loss). Dit kan schadeprocessen versnellen en mogelijk zelfs leiden tot verlaging van uw verzekeringspremies.

Betrouwbaarheid

Als er een incident plaatsvindt waarbij een van uw voertuigen is betrokken, en het is het woord van uw chauffeur tegen een andere, dan is het essentieel om onbetwistbare beelden te hebben. Vanuit uw voertuig zal de camera het nauwkeurige bewijs leveren dat nodig is om een eerlijke toekenning van de schuld te garanderen. Beide camera-oplossingen zijn betrouwbaar… maar alleen als ze goed werken.

SD-kaarten staan er niet alleen om bekend dat ze gevoelig zijn voor corruptie (daarom bevelen fabrikanten aan ze elke twee tot zes weken opnieuw te formatteren). SD-kaarten zijn ook heel gemakkelijk te verwijderen door de bestuurder als die wil dat de beelden ‘verloren’ gaan.

De directe download mogelijkheden van 3G/4G-camera’s voorkomen deze problemen. De draadloze verbinding met de camera maakt ook regelmatige geautomatiseerde statuscontroles op afstand mogelijk. Het resultaat? Verloren beelden behoren tot het verleden!

Kosten €€

Het belangrijkste kenmerk van SD-gebaseerde camerasystemen is hoe kosteneffectief ze op het eerste gezicht lijken. SD-dashcams zijn overal te koop – zelfs in bijvoorbeeld benzinestations. Dit verhoogt het risico op corruptie en de noodzaak om SD-kaarten regelmatig te vervangen. Hoerdoor kunnen de kosten van vervangende hardware en stilstand van voertuigen hard oplopen.

3G/4G-camera’s hebben weliswaar hogere aanschafkosten van hardware en extra maandelijkse gegevenskosten, maar voor externe toegang tot de beelden is het niet nodig om uw voertuigen terug naar de basis te brengen., Hierdoor vermindert de uitvaltijd van het voertuig en bespaart u op brandstofkosten.. Het delen van FNOL met uw verzekeraars kan ook een grote impact hebben op het verlagen van uw verzekeringspremies.

En tot slot… Doe zorgvuldig onderzoek

Door het enorme assortiment aan camerasystemen op de markt, kan het voor wagenparkbeheerders lastig zijn om te weten welke oplossing het best voldoet aan de eisen van het wagenpark. Neem de tijd om een lijst op te stellen met alles waaraan uw camerasysteem moet voldoen.

Moet het FORS-compatibel zijn? Heeft u 360 graden dekking nodig rond het voertuig? Zijn uw voertuigen lange tijd weg van de basis? Hoeveel wilt u uitgeven? Dragen uw verzekeraars bij in de kosten?

We hebben een kleine samenvattingstabel samengesteld die u kan helpen bij het beantwoorden van enkele van deze vragen:

SD3G/4G – Download op elk gewenst moment beeldmateriaal op afstand of bekijk de beelden live. Met camerasystemen, op basis van harde schijven, kan ook minder makkelijk ‘geknoeid’ worden. Er is ook een optie om beelden live te bekijken.

 

  SD-camera’s 3G/4G camerasysteem
Kosteneffectief Ja Ja – afhankelijk van het aantal gemonteerde camera’s plus maandelijkse datakosten voor de simkaart
Opnametijd Tot 38 uur, waarna de beelden worden overschreven Tot drie maanden opslag
Risico op verloren beeldmateriaal Hoog – SD-kaarten zijn gevoelig voor corruptie en kunnen geen statuscontroles uitvoeren. Laag – kan op elk moment statuscontroles uitvoeren. Zodra deze automatisch zijn verzonden, downloadt u direct vastgelegde incidenten van de eindgebruiker.
Aantal camera’s Maximaal twee Tot 24
Duurzaamheid/betrouwbaarheid Laag – de opslagruimte neemt in de loop van de tijd af. SD-kaarten moeten elke twee tot zes weken opnieuw worden geformatteerd en zijn zeer vatbaar voor corruptie. Hoog – voer regelmatig statuscontroles op afstand uit.
Toegankelijkheid Laag – beeldmateriaal is alleen toegankelijk door de SD-kaart uit het voertuig te verwijderen en op een computer te downloaden. Hoog – beeldmateriaal wordt automatisch op afstand gedownload.
Sabotagebestendig Nee – bestuurders kunnen de SD-kaart eenvoudig verwijderen Ja – de bestuurder kan de camera’s niet uitschakelen en het gebruik ervan niet beïnvloeden.

Weet u nog niet precies welk camerasysteem u nodig hebt? AddSecure biedt een breed scala aan camerasystemen voor voertuigen, van enkele naar voren gerichte dashcams tot MDVR-systemen met meerdere camera’s, zodat u een pakket kunt samenstellen dat precies voldoet aan de eisen van uw wagenpark.