blog

Wat doet een wagenparkbeheerder?

De rol van wagenparkbeheerder is de afgelopen jaren enorm veranderd. Nog maar een paar jaar geleden was het beheren van een vloot niet veel meer dan

 • Service en onderhoud van voertuigen
 • Ervoor zorgen dat chauffeurs correct in- en uitklokken
 • Rudimentaire opleiding

Wat het welzijn betreft: managers waren vaak meer bezorgd over het welzijn van hun voertuigen dan over het welzijn van hun chauffeurs!

Tegenwoordig is de rol van wagenparkbeheerder onherkenbaar veranderd.

In dit artikel kijken we naar wagenparkbeheer en de cruciale rol die digitale technologie nu speelt – en hoe meer dan 75% van de wagenparkbeheerders afhankelijk is van wagenparkbeheersoftware of voertuigtelematica om hun dagelijkse activiteiten te ondersteunen.

Wat is een wagenparkbeheerder?

Iedere organisatie die bedrijfswagens inzet, schakelt een wagenparkbeheerder in. Het doel van wagenparkbeheer is het verhogen van de productiviteit door het organiseren van en toezicht houden op de prestaties en het onderhoud van de vloot.

De rol van wagenparkbeheerder omvat tegenwoordig alle vlootactiviteiten, waaronder:

 • voertuigonderhoud (incl. kostenoptimalisatie)
 • toezicht houden op brandstofverbruik en -kosten
 • beheer van de chauffeurs
 • opvolgen rijtijden van de chauffeurs
 • beheer van tankkaarten
 • voertuigschade melden
 • inzetten van middelen

De sleutel tot een succesvolle invulling van deze functies zijn oplossingen voor wagenparkbeheer, met name voertuigtelematica.

Wat doet een wagenparkbeheerder?

Een wagenparkbeheerder is verantwoordelijk voor:

Aankoop van voertuigen
Elke wagenparkbeheerder moet een duidelijk inzicht hebben in de voertuigefficiëntie en het verband met de algehele productiviteit van de organisatie. Ze moeten kunnen voorspellen hoeveel en welk type voertuigen hun organisatie nodig heeft om effectief te kunnen opereren. Dit is waar de wagenparkbeheerder proactief moet zijn in plaats van reactief. Ze moeten een inkoopstrategie ontwikkelen – maanden, zelfs jaren vooruit voorspellen, om de behoeften van hun organisatie te identificeren en te plannen. Ze zullen deze strategie moeten structureren om rekening te houden met:

 • Geschiktheid van de bestuurder voor elke voertuigklasse
 • Levenscyclus van voertuigen
 • Markteisen en timing

Opvolgen wagenpark
Als onderdeel van het garanderen van de veiligheid van de chauffeurs moeten wagenparkbeheerders op elk moment precies weten waar elk voertuig in het wagenpark zich bevindt. Of een wagenpark nu uit 5 of 5.000 voertuigen bestaat, wagenparkbeheerders zullen GPS-volgsystemen een onmisbaar hulpmiddel vinden om deze functie te vervullen.

Veiligheid chauffeurs
De hoogste prioriteit voor elke wagenparkbeheerder is de veiligheid van zijn chauffeurs, voetgangers en andere weggebruikers. In het verleden, vóór de dagen van de voertuigvolgtechnologie, en met voertuigen op honderden, soms duizenden kilometers afstand, was dit een grote uitdaging. Er zijn inmiddels echter tal van digitale tools beschikbaar die elk voertuig realtime te volgen maken.

Behoud van chauffeurs
Het tekort aan chauffeurs is een groeiend probleem in de vrachtwagensector. Tegenwoordig moeten wagenparkbeheerders zich dan ook concentreren op:

 • ondersteunende opleiding
 • mentorprogramma’s
 • het verbeteren van de omstandigheden op de werkplek
 • het opbouwen van een sfeer van vertrouwen tussen collega’s, zichzelf en hun chauffeurs

Wagenparkbeheerders moeten nauw samenwerken met HR om het welzijn van chauffeurs centraal te stellen in hun activiteiten.

Kostenbesparing
Nu de brandstofkosten naar recordniveaus stijgen, samen met de algemene bedrijfskosten, is brandstofbeheer een essentieel onderdeel van de rol van wagenparkbeheerder. Om een ​​meer kosteneffectief en efficiënt wagenpark te helpen creëren, moeten beheerders onnodige uitgaven identificeren en beperken. Ook hier zal technologie, zoals tracking, een enorme steun zijn.

Optimaal gebruik maken van telematica ter ondersteuning van wagenparkbeheerders

Bij AddSecure bevinden we ons in een goede positie om wagenparkbeheerders in de logistieke sector alle technologische ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om hun functie te vervullen. Wij zijn niet alleen een toonaangevende ontwikkelaar en leverancier van logistieke technologie. We begrijpen ook fleet management – ​​de verantwoordelijkheden, uitdagingen en kansen die deze rol met zich meebrengt. Lees meer over hoe geavanceerde voertuigtelematica een enorme impact kan hebben op de veiligheid van uw voertuigen en chauffeurs – en op de algehele productiviteit van uw organisatie.

Neem vandaag nog contact op voor een gratis demo.