Alles wat je moet weten over ADAS- en DMS-technologie

De toekomst van vlootveiligheid

Inleiding

In het snel evoluerende technologische landschap van vandaag zijn Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en Driver Monitoring Systems (DMS) de toekomst van oplossingen voor de veiligheid van wagenparken. Met hun vermogen om de veiligheid te verbeteren, de rijervaring te verbeteren en de weg vrij te maken voor autonoom rijden, is het van cruciaal belang om alles te weten wat u moet weten over ADAS- en DMS-technologie. In dit uitgebreide artikel duiken we in de fijne kneepjes van ADAS en DMS en onderzoeken we hun kenmerken, voordelen en potentiële impact op de auto-industrie. Dus, maak je veiligheidsgordels vast en ga met ons mee op deze spannende reis door de wereld van ADAS en DMS-technologie.

Inhoudsopgave

  1. Wat is ADAS- en DMS-technologie?
    • Enkele veelgebruikte DMS-functies zijn
    • Hier volgen enkele voordelen van het gebruik van ADAS- en DMS-technologie in commerciële voertuigen
  2. Hoe werkt ADAS- en DMS-technologie?

 

1. Wat is ADAS- en DMS-technologie?

ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) en DMS (Driver Monitoring Systems) zijn twee technologieën die gebruikt kunnen worden om de veiligheid en efficiëntie in commerciële voertuigen te verbeteren.

ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems, een verzameling veiligheidsfuncties en technologieën die ontworpen zijn om bestuurders te helpen bij verschillende aspecten van hun rijervaring. ADAS-technologie maakt gebruik van sensoren, camera’s en andere geavanceerde onderdelen om de veiligheid te vergroten, het situationeel bewustzijn te verbeteren en de risico’s van autorijden te beperken. Deze systemen werken samen om waarschuwingen te geven wanneer potentiële gevaren op de weg worden gedetecteerd.

Enkele veelgebruikte ADAS-functies zijn:

Waarschuwing voor aanrijding van voren: Dit systeem waarschuwt de bestuurder als er een risico is op een aanrijding met een ander voertuig.

Waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook: Dit systeem waarschuwt de bestuurder als hij van zijn rijstrook afwijkt.

Dodehoekbewaking: Dit systeem waarschuwt de bestuurder als er zich een voertuig in zijn dode hoek bevindt.

Driver Monitoring Systems (DMS)-technologie speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de veiligheid van de bestuurder en de algehele effectiviteit van ADAS-systemen. DMS-technologie maakt gebruik van geavanceerde sensoren en camera’s om het gedrag, de oplettendheid en de fysieke toestand van de bestuurder achter het stuur te monitoren.

Door continu de oogbewegingen, hoofdpositie en andere gezichtskenmerken van de bestuurder te analyseren, kan DMS-technologie tekenen van slaperigheid, afleiding of onoplettendheid detecteren. Wanneer deze tekenen worden gedetecteerd, kan het systeem waarschuwingen geven om de aandacht van de bestuurder weer op de weg te vestigen of de juiste acties ondernemen om ongevallen te voorkomen.

Enkele veelgebruikte DMS-functies zijn:

Detectie slaperige bestuurder: Dit systeem waarschuwt de bestuurder als hij tekenen van slaperigheid vertoont.

Detectie van afgeleid rijden: Dit systeem waarschuwt de bestuurder als hij zijn ogen van de weg houdt of zijn handen van het stuur.

Gordelverklikker: Dit systeem herinnert de bestuurder eraan om de veiligheidsgordel om te doen.

ADAS- en DMS-systemen kunnen samenwerken om de veiligheid en efficiëntie in commerciële voertuigen te verbeteren. Als een ADAS-systeem bijvoorbeeld een mogelijke aanrijding detecteert, kan het DMS-systeem de bestuurder waarschuwen en hem waarschuwen om corrigerende maatregelen te nemen. ADAS- en DMS-systemen worden steeds vaker toegepast in commerciële voertuigen. Naarmate deze technologieën zich verder ontwikkelen, kunnen ze het aantal ongevallen aanzienlijk verminderen en de veiligheid op de weg verbeteren.

Hier volgen enkele voordelen van het gebruik van ADAS- en DMS-technologie in commerciële voertuigen:

Minder ongevallen: ADAS- en DMS-systemen kunnen helpen om het aantal ongevallen te verminderen door potentiële gevaren te detecteren en de bestuurder te waarschuwen.

Verbeterde veiligheid van de bestuurder: ADAS- en DMS-systemen kunnen de veiligheid van de bestuurder helpen verbeteren door het gedrag van de bestuurder te controleren en hem te waarschuwen voor onveilig of afgeleid rijden.

Verhoogde efficiëntie: ADAS- en DMS-systemen kunnen helpen om de efficiëntie te verhogen door de vermoeidheid van de bestuurder te verminderen en het brandstofverbruik te verbeteren.

In het algemeen kan ADAS- en DMS-technologie een waardevol hulpmiddel zijn om de veiligheid en efficiëntie in bedrijfsvoertuigen te verbeteren.

 

2. Hoe werkt ADAS- en DMS-technologie?

ADAS-technologie is gebaseerd op een netwerk van sensoren en camera’s die strategisch in het voertuig zijn geplaatst om realtime gegevens over de omgeving te verzamelen. Deze sensoren houden continu de weg, andere voertuigen, voetgangers en mogelijke obstakels in de gaten. De verzamelde gegevens worden vervolgens verwerkt door geavanceerde algoritmen en software om potentiële risico’s te identificeren en passende reacties te geven.

De sensoren die worden gebruikt in ADAS-technologie zijn onder andere radar, lidar, ultrasoon en camera’s met vision. Elke sensor heeft zijn eigen unieke mogelijkheden en levert waardevolle input voor verschillende ADAS-functies. Radarsensoren zijn bijvoorbeeld effectief in het meten van de afstand tussen voertuigen, terwijl visioncamera’s uitblinken in het identificeren van verkeersborden en voetgangers.

Aan de andere kant maakt DMS-technologie (Driver Monitoring System) gebruik van een combinatie van sensoren en camera’s om het gedrag en de oplettendheid van de bestuurder te controleren. De meest gebruikte sensor in DMS-systemen is een infraroodcamera die de beweging van de ogen en het hoofd van de bestuurder volgt.

De infraroodcamera registreert de oogbewegingen van de bestuurder, waardoor het systeem tekenen van slaperigheid of afleiding kan detecteren. Door factoren zoals knipperpatronen, sluitingsduur van de ogen en hoofdbewegingen te monitoren, kan het DMS-systeem de mate van oplettendheid van de bestuurder nauwkeurig beoordelen en indien nodig de juiste waarschuwingen of interventies geven.

Samengevat zijn ADAS- en DMS-oplossingen technologieën die de rijveiligheid en het rijcomfort verbeteren door sensoren te gebruiken om zowel de rijomgeving als de bestuurder gelijktijdig te controleren.

Ontdek onze nieuwste oplossing om vermoeidheid en afleiding bij de bestuurder te detecteren met ADAS- en DMS-technologie ROADVIEW PLUS

Download de gratis RoadView Plus Brochure.

camerasystem

Lees meer over onze nieuwste oplossing om vermoeidheid en afleiding van de bestuurder te detecteren.

Download de brochure!