De top 3 voordelen van het combineren van CCTV & Telematica in voertuigen

Wanneer uw bedrijf een groot aantal voertuigen en mensen op de weg beheert, kunnen schijnbaar kleine operationele veranderingen een algeheel verschil maken. Zelfs met een kleiner aantal voertuigen is het moeilijk om een optimaal prestatieniveau te bereiken zonder enige indicatoren van hoe uw dagelijkse werkzaamheden verlopen.

U overweegt misschien te investeren in een telematica-oplossing of een oplossing die de prestaties van chauffeurs verbetert. U kunt belangrijke gegevens verzamelen, rapporten genereren en impactvolle wijzigingen doorvoeren voor uw wagenpark. Telematica is ongetwijfeld de basis van een uitgebreid voertuigbeheersysteem. Een volledig geïntegreerd systeem tilt uw bedrijfsvoering echter naar een hoger niveau.

CCTV-camerasystemen voor voertuigenkunnen bijvoorbeeld zeer goed van pas komen voor chauffeurs van vrachtwagens en andere zware voertuigen. Of het nu gaat om een eenvoudige dashcam of een volledig aangesloten multicamerasysteem, CCTV in voertuigen geeft uw bestuurder meer zicht op dode hoeken en wat er om hem of haar heen op de weg gebeurt.

Chauffeurs kunnen de camera’s ook gebruiken als visueel hulpmiddel bij het manoeuvreren of het wisselen van rijstrook. Voor wagenparkbeheerders kan CCTV in voertuigen u gerust stellen, wetende dat uw bedrijfsmiddelen beschermd zijn tegen diefstal. De camera’s fungeren zowel als afschrikmiddel als manier waarmee bewijsmateriaal wordt verzameld

Telematica & CCTV in voertuigen 

Door telematica en CCTV in voertuigen te combineren, koppelt u uw gegevens aan echte beelden die vanaf of vanuit het voertuig gemaakt zijn. Dat geeft een laag van real-life context aan de rapporten met veel data. Stel dat u een waarschuwing van uw telematicaplatform hebt ontvangen over heftig remmen.

Als u CCTV aan die gebeurtenis heeft gekoppeld, kunt u direct zien wat er echt is gebeurd. Had de chauffeur niet door dat er langzamer gereden werd? Of heeft iemand hem de pas afgesneden waardoor hij plotseling moest remmen? Maak gewoon gebruik van de gemarkeerde gebeurtenis en zie waarom deze plaatsvond. Van daaruit kunt u indien nodig een volledig onderbouwd plan van aanpak opstellen.

Een geïntegreerd systeem geeft u meer transparantie over de activiteiten van uw wagenpark. U kunt meer te weten komen over hoe efficiënt uw wagenpark rijdt en wat voor gedrag het op de weg vertoont. Bovendien brengt onmiddellijke signalering van incidenten of ongevallen u in een betere positie om uw chauffeurs te helpen en te ondersteunen.

Met al deze informatie beschikbaar voor u vanaf één webgebaseerd platform en toegankelijk vanaf elk apparaat, wordt het beheren van uw wagenpark een fluitje van een cent. Hieronder vindt u de drie belangrijkste redenen waarom u een volledig geïntegreerd telematica- en CCTV-systeem in uw voertuig zou moeten overwegen.

1. Training van chauffeurs & Gedragsrapporten

Voor velen is het voormaamste pluspunt van CCTV in voertuigen en telematica voor het wagenpark het inzicht in rijgedrag en rijstijlen.  Door uw telematicagegevens te koppelen aan daadwerkelijke beelden van de chauffeur, kunt u grondige, gedetailleerde rapporten over diens ritten genereren.

Zo helpt u uw wagenpark optimaal te presteren en creëert u een trainingsgids die binnen uw team gebruikt kan worden. Of iemand nu goed of minder goed presteert, iedereen kan zichzelf verbeteren. Met een gecombineerd transportmanagementpakket kunt u uw wagenpark datagestuurde trainingen leveren. Met real life beelden en data om er een back-up van te maken.

Het platform brengt verbeterpunten aan het licht die u misschien nog niet eerder hebt overwogen. Zodra u weet wat u moet doen en dat ook daadwerkelijk gaat doen, zullen de prestaties van uw wagenpark alleen maar toenemen in kracht en kwaliteit.

U kunt bijvoorbeeld wedstrijden houden of stimulansen in het vooruitzicht stellen voor een beetje gezonde concurrentie. Welke weg u ook kiest, u verbetert de veiligheid van uw chauffeurs en andere weggebruikers, terwijl u de efficiëntie van uw wagenpark maximaliseert.

2.  Monitoring van bedrijfsmiddelen, vanaf elk apparaat

Een ander voordeel van een geïntegreerd systeem is de mogelijkheid om op elk gewenst moment en overal te controleren hoe uw wagenpark ervoor staat. Het platform is webgebaseerd, zodat u kunt inloggen en uw belangrijkste prestatiestatistieken vanaf elk apparaat kunt bekijken. Zo kunt u naar statistieken op het hoogste niveau kijken en snelle, weloverwogen beslissingen nemen.

U kunt de uren van uw chauffeur in de gaten houden en ervoor zorgen dat iedereen zich houdt aan de rijvoorschriften. Ook kunt u zien waar u middelen kunt toewijzen om uw wagenpark optimaal te gebruiken. Hanteer een aanpak op het hoogste niveau of zoom in op individuele voertuigen en chauffeurs om te zien hoe ze het doen.

Wanneer u Instant Incident Alerting configureert,ontvangt u in real time een melding voor gebeurtenissen met g-force, situaties waarin hard wordt versneld, geremd of te hard wordt gereden. Dit inzicht kan uw chauffeurs ertoe aanzetten rekening te houden met hoe ze rijden. Vooral omdat deze handelingen in het verkeer doorgaans bijdragen aan hoge ongevallencijfers.

De CCTV-beelden geven u niet alleen context en een beter begrip van de rijstijl van uw chauffeurs. Voor uw chauffeurs kunnen ze fungeren als ooggetuige, uw chauffeurs vrijspreken en een ‘hij zei dat, zij zei dat-situatie’ voorkomen.

3. Incidenten en ongevallen aanwijzen

Mocht er een ongeluk gebeuren of een claim worden ingediend tegen een van uw chauffeurs, dan maakt het hebben van CCTV-beelden van de gebeurtenis het verschil. U kunt de prestatiegegevens van de bestuurder van uw telematica presenteren en precies laten zien wat uw voertuig voor, tijdens en na de gebeurtenissen deed.

Ook dienen de CCTV-beelden als bewijs of uw chauffeur echt schuldig is. Bij veel claims zonder dit soort beschikbare informatie worden uiteindelijk de kosten gedeeld door beide betrokken partijen. U kunt heel snel het rendement op uw investering zien en geld besparen op verzekeringen.

Het hebben van een volledig geïntegreerd systeem biedt uw bedrijf extra bescherming tegen valse claims. Telematica levert u alle relevante informatie en gegevens over uw chauffeurs en uw camerasystemen geven u context en bewijs van het incident.

Als u beelden nodig hebt van een voertuig aan de andere kant van het land, maakt u zich dan geen zorgen. Met3G- en 4G-simkaarten kunt u beelden direct en op afstand downloaden van de cabine naar het platform. Ook zorgen de supergroothoekfunctie en HD-kwaliteit ervoor dat u elk detail, dag en nacht, vastlegt.

De voordelen van telematica en CCTV als zelfstandige producten zijn verstrekkend. Samen bevorderen ze echter uw zichtbaarheidsniveau als wagenparkbeheerder en zorgen ze ervoor dat uw chauffeurs elke dag veilig zijn. Neem het voorbeeld vanL. Lynch Plant Hire & Haulage, binnen enkele weken na het installeren van verkregen beeldmateriaal dat hen hielp om een 50/50 verzekeringsclaim tegen een van hun chauffeurs te voorkomen.